top of page

Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw. Terwijl aanstaande ouders zich voorbereiden op de komst van hun kleintje, zijn er tal van belangrijke beslissingen te nemen. Een van die belangrijke keuzes is het kiezen van de juiste zorgverzekering. Een weloverwogen keuze kan niet alleen bijdragen aan een soepele zwangerschapservaring, maar ook aan gemoedsrust tijdens deze bijzondere tijd. In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen en kijken we naar de verschillende soorten vergoedingen die voor jou belangrijk kunnen zijn.


Krijg je een zwangerschapscursus vergoed door je zorgverzekering?

Bij veel aanvullende verzekeringen krijg je een budget voor het volgen van een cursus ter voorbereiding op de komst van jullie kindje. Dit bedrag varieert tussen de €50 en ca. €500. De cursussen van de nieuwe geboorte worden door de meeste zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed!


Hoe zit het met de eigen bijdrage voor kraamzorg?

Voor kraamzorg betaal je geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage. Dit is in 2024 €5,10 per uur voor kraamzorg thuis en €40 per dag voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische indicatie). Als je met een medische indicatie in het ziekenhuis verblijft betaal je hiervoor geen eigen bijdrage, maar deze uren (8 uur per dag) worden wel afgetrokken van je totale aantal uren kraamzorg. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (een gedeelte van) deze eigen bijdrage. Bij VGZ Aanvullend Beter en United Consumers ZorgZeker2 is dit bijvoorbeeld een vergoeding van €125, bij Nationale Nederlanden Extra krijg je €200 en bij OHRA Uitgebreid en a.s.r. Aanvulling Extra krijg je het bedrag zelfs volledig vergoed.


Ik wil graag borstvoeding geven, waar moet ik op letten?

Als je graag borstvoeding wil geven is het slim om te kijken naar een zorgverzekering waarbij lactatiekundige hulp en de aanschaf van een borstkolf (deels) vergoed wordt. Een lactatiekundige is een deskundige op het gebied van borstvoeding en kan je helpen met de borstvoeding of als je problemen ervaart rondom het voeden van je kindje. Het kan ook heel fijn om een soort totaalpakket af te nemen en zo te zorgen voor een zo soepel mogelijke start van jullie borstvoedingsavontuur. De lactatiekundige komt dan op dag 1 of 2 meteen bij jullie langs (thuis of in het ziekenhuis) en later in de week nog een keer. Mocht het nodig zijn komt ze nog een derde keer langs en als de borstvoeding eenmaal loopt blijft ze altijd beschikbaar voor vragen, bijvoorbeeld via whatsapp. Een super fijne manier van begeleiding! Veel zorgverzekeringen vergoeden €200 aan lactatiekundige begeleiding, wat echt een enorm verschil kan maken in deze 'opstartfase'. Daarnaast kan je dit budget ook tijdens je zwangerschap al inzetten voor een borstvoedingscursus, bijvoorbeeld de online cursus van Teddy Roorda 'Kickstart je borstvoeding'.

Daarnaast vergoeden ook veel aanvullende zorgverzekeringen een (gedeelte) van een borstkolf, dus ook slim om daar even goed naar te kijken.


Ik wil liever in het ziekenhuis bevallen dan thuis, waar moet ik op letten?

Als je graag in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische indicatie is het verstandig om goed naar de verschillende zorgverzekeringen te kijken, er geldt namelijk een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Deze eigen bijdrage is in 2024 maximaal €480, 89. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage of een percentage daarvan.


Hoe zit het met vergoedingen van alternatieve geneeswijzen in de zwangerschap?

Als je graag alternatieve geneeswijzen wilt inzetten tijdens je zwangerschap en bevalling is het slim om te zoeken naar een aanvullende zorgverzekering met een ruim budget voor alternatieve geneeswijzen. Vaak krijg je een bepaald bedrag per jaar vergoed, waarvan je maximaal €50 per dag kan declareren. Alternatieve geneeswijzen kunnen heel fijn zijn tijdens de zwangerschap, denk hierbij bijvoorbeeld aan acupunctuur bij erge misselijkheid, slaapproblemen, extreme vermoeidheid, hoge bloeddruk of de wens naar meer ontspanning. Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde en kan worden ingezet bij een baby in stuitligging. Het vergroot de kans op het spontaan draaien van de baby. Maar ook na de geboorte kunnen alternatieve geneeswijzen heel behulpzaam zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan osteopathie voor huilbaby's of voor baby's met veel last van darmkrampjes, reflux of veel spugen.


Krijg ik de kosten van de bekkenfysiotherapie vergoed?

Een laatste, maar zeker niet onbelangrijk, punt is de bekkenfysiotherapie. Veel vrouwen lopen onnodig lang door met klachten die door een bekkenfysiotherapeut goed verlopen kunnen worden. De basisverzekering vergoed maar zeer beperkt de bekkenfysiotherapie dus ook hier is het slim om te zoeken naar een aanvullende zorgverzekering. En twijfel niet over een bezoekje aan de bekkenfysiotherapeut na je bevalling, het is altijd goed om even te laten checken of alles goed is hersteld!

Comments


bottom of page