top of page


‘Voorbereiden op de bevalling heeft geen zin omdat het toch altijd anders loopt.’ ‘Met het voorbereiden op je bevalling schep je verwachtingen en wordt de kans op teleurstelling vergroot.’ Wie kent deze uitspraken niet? Je hebt altijd wel iemand in je omgeving van wie je iets in deze richting te horen krijgt. Een goede voorbereiding op de geboorte van je kindje wordt vaak afgedaan als knullig, alsof het een beetje overdreven is om je goed voor te bereiden op misschien wel de grootste prestatie van je leven: de geboorte van je kindje. We bereiden ons voor van alles voor, waarom is het dan juist dat het voorbereiden op zo’n grote gebeurtenis als de geboorte niet gewaardeerd wordt?


Een positieve geboorte ervaring kan bepalend zijn voor de rest van je leven. En dat willen we toch allemaal ervaren? Dat is precies de reden waarom een goede voorbereiding zo belangrijk is!

Voor 10 tot 30% van de vrouwen is de bevalling een traumatische ervaring geweest. Dit ligt voor een groot deel bij het verlies van de controle, alsof de bevalling hun overkwam. En juist dit kun je voorkomen door een goede voorbereiding. Door te begrijpen wat er gezegd wordt en te weten wat je keuzes zijn. Zo kan je gedurende het gehele geboorteproces weloverwogen keuzes maken en de regie in eigen handen houden.


In een aflevering van Mama’en de Podcast (#3 Bevallingsbullshit) gaat Nina Pierson het gesprek aan met verloskundige Djanifa de Conceicao en tackelen ze een aantal misvattingen over de geboorte die je met goede voorbereiding kunt tackelen.


‘Hoe het geboorteproces ook loopt, je voorbereiding kan het verschil maken. Onderzoeken laten keer op keer zien dat hiermee ook de kans vergroot dat je goed terugkijkt op je bevalling. Educatie voedt je autonomie, en dat heb je nodig om er jouw proces van te maken. Als je weet wat je kunt verwachten, wat je opties zijn en wat jij daarin belangrijk vindt, kun je in elk moment van het geboorteproces weloverwogen keuzes maken. ‘Je kunt je bevalling misschien niet controleren, maar wel degelijk beïnvloeden’, is het motto van bestsellerauteur Milli Hill, die ‘Mijn Baby, Mijn Keuzes’ schreef. En zo is het.’

- Nina PiersonComments


bottom of page