top of page

Tijdens het geboorteproces willen we in ontspanning zijn, dit zorgt namelijk voor een optimaal functionerend lichaam. Het probleem is alleen dat er veel angst is voor de geboorte. Dit beeld wordt in de media steeds opnieuw versterkt. Zelfs als je deze angst niet direct hebt, kan het zijn dat je tijdens het geboorteproces merkt dat je lijf wordt overgenomen en je je afvraagt hoe je hier meer moet omgaan. Ook dit zijn triggers om aan die stress kant te komen, de plek waar je juist weg wil blijven tijdens de geboorte! Daarom willen we je in onze cursussen heel graag leren hoe je hier mee om kan gaan en hoe je jezelf weer aan de goede kant kan krijgen; de ontspanningskamer. Want ook al denk je het misschien niet nodig te hebben, je kan maar beter weten hoe je hier mee om kan gaan, gewoon, voor het geval dat ;)


Angst-spanning-pijn is een vicieuze cirkel. Doordat je angstig bent ga je spanning creëren en door deze spanning ga je meer pijn ervaren. En meer pijn zorgt weer voor meer angst, wat de cirkel weer rond maakt. Maar hoe zit dit nou precies? Door stress vernauwen je bloedvaten en maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Deze verkramping zorgt er namelijk voor dat bloed naar je belangrijkste organen gaat, zodat je ook daadwerkelijk kan vechten of vluchten. Het bloed wordt hierdoor in mindere mate naar je baarmoeder gevoerd waardoor je meer pijn en verkramping gaat ervaren. Als je hier eenmaal inzit is het lastig om weer terug in de ontspanningskamer te komen, er volgt steeds meer angst en steeds meer pijn.Maar hoe zit dat nu precies?

Bijvoorbeeld tijdens de weeën; als je angst hebt voor de weeën krijg je stress, wat zorgt voor meer pijn, wat weer zorgt voor nog meer angst voor de volgende wee. Uit deze cirkel wil je komen en dit gaan we jullie leren in onze cursussen! En ook in je dagelijks leven wil je in deze ontspanningskamer blijven, dit kan je leren door te oefenen. In de HypnoBirthing zeggen we ook, dit moet je conditioneren en trainen.


Een belangrijk beginpunt is nadenken over wat jou ontspanning brengt. Dit kunnen meditaties zijn, yoga, ademhalingsoefeningen, het lezen van een goed boek of luisteren naar muziek. Zoek naar wat jou ontspanning geeft. En voor de geboorte is het dan handig als het iets is dat je ook daadwerkelijk kan toepassen tijdens de geboorte, een boek lezen is dan wellicht wat onhandig ;). Dit moet je vervolgens dagelijks gaan toepassen en het in je dagelijkse routine brengen. Je gaat dit op een actieve wijze doen: ‘Ik ga nu ontspannen’. Door dit vaak te oefenen en eigen te maken leer je een soort van ontspannen op commando, en dit is precies wat jou gaat helpen tijdens de geboorte van je kindje!


Comentários


bottom of page